Kjørte tilbake i tid med veteranbuss

(fra turen i 2016)

busstur-kulturdagene

Den 58 år gamle veteranbussen funker ennå, og sendte lørdag formiddag passasjerene tilbake i tid i Fyllingsdalen.

Det er bare 60 år siden området rundt Oasen Storsenter faktisk var en oase, og ikke et kjøpesenter. Motorveiene som nå er dekket med asfalt, var for ikke så lenge siden dekket med gress. Der som senteret står nå, var det et gartneri med eksotiske fugler og fargerike blomster.
– Den gang satte barna et nett med sedler og handleliste på trappen til kjøpmannen før de gikk på skolen. Da de gikk hjem, stod nettet klart, fylt med varer. Sånn kan man ikke gjøre nå lenger. Da blir det stjålet, forteller dagens historieguide, Kjell Sælensminde.

busstur-kulturdagene-4

 

Fra jordbruk til bydel

Den historiske turen med veteranbussen, var ett av mange arrangementer under kulturdagene, og er en av aktivitetene som skal vise det kulturelle mangfoldet i området. Rundturen starter ved Oasen senter, og fortsetter nedover Sælenveien, med en runde rundt Lynghaugtjørna, med flere stoppesteder underveis.
– Det mest interessante med historien til Fyllingsdalen, er jo denne overgangen fra jordbruk til bydel. Hvordan det har utviklet seg over tid. Vi vil ikke at folk skal glemme hvordan det har vært en gang i tiden.
– Bare det at vi har gått fra 1500 mennesker på 50-tallet til nærmest 30 000 innbyggere i dag er jo helt utrolig, sier Sven Ove Kristiansen, som på lik linje med Kjell Sælensminde, også er med i styret til historielaget.

veteranbuss-7

Måtte restaurere bussen

Spakene på den gamle veteranbussen virker tunge når bussjåføren Erik Jensen setter i gang turen. Det er ikke første gang han kjører den, tvert imot. De har vært sammen siden starten, bussen og han. Fra 1962 ble veteranbussen brukt til både korte og lange turer. Blant annet til Kvamskogen og Norheimsund. I 1980 ble den solgt og gjort om til campingbuss frem til den ble funnet av Erik Jensen i 1992.
– Da var det bare førerstolen igjen, alt det andre var borte. Vi måtte sette inn nye stoler, for å få den i drift igjen.
Erik Jensen har sluttet som bussjåfør, men selskapet ga ham i oppgave å ivareta veteranbussene i selskapet. Nå har de bygget opp en klubb med syv veteranbusser.
– Hver buss har en historie å fortelle, og hver sin stedsknytning. Det var jo sånne busser vi hadde da jeg startet. Jeg skal si deg at det er mange bussjåfører som misunner meg at jeg fremdeles får kjøre de gamle modellene, forteller han.

busstur-kluturdagene-2

 

les mer her:http://sydvesten.no/nyheter/2016/10/31/kjoerte-tilbake-i-tid-med-veteranbuss/

Av
Martine Onstad
red@sydvesten