Fyllingsdalen historielag har en unik samling av gamle tekstiler.
Disse er utstilt i det gamle kårhuset fra 1888 i Nebbeveien 3 i Fyllingsdalen.

Her er det åpent hus siste søndag i hver måned (unntatt i juni, juli og desember) fra 11.00 – 15.00.»

petra-ersver
Petra Ersvær. Foto:  Solveig S. Ask
August 2005

Hva hadde de under?   Dameunderbuksens historie

Tekst Petra Ersvær.

bukse1
Vi regner med at denne buksen var i bruk fra begynnelsen av 1900-tallet. Den er fullt og helt hjemmeprodusert. Stoffet er hjemmevevd av sauekvitt, hjemmespunnet ullgarn. All stoppingen vitner om at den er velbrukt. God og varm var den sikkert, men en skikkelig «kløundik».

Her ser vi eksempler på den fliden som ble lagt ned i plaggene for at de skulle vare så lenge som mulig. Undertøyet ble stoppet, lappet, omsydd og påsydd til det endte sitt liv i fillehaugen. Dette er nok grunnen til at det er så lite igjen av hverdagsundertøyet fra tidligere tider

 

 

 

bukse2Dette er en rekonstruksjon av en åpen bukse som var i bruk fra ca. 1840. Det er to ben som er festet til en lang snor som knyttes rundt livet. Det var mange modeller av denne buksen. Noen var helt enkle, mens andre modeller kunne være pyntet med legg og blonder. Buksene ble sydd både i silke, bomull og ull.

 

1090sm1092smDenne buksen kaltes knickers og ble brukt rundt 1905. Den avløste åpenbuksen og er sydd sammen i skrittet. Den har lukning i siden. Både denne modellen og åpenbuksen eksisterte lenge side om side.

1093sm

Combination fra ca. 1920. Buksen kombinerer underbukse og liv. Buksen er sydd fast på livet foran. Bak kan buksen knappes ned ved hjelp av tre knapper (tøyknapper). Materiale: fint, tynt bomullsstoff. Plagget er sydd med maskin og har blonder som også er sydd på med maskin. Livet har håndbrodert hullsøm øverst. Det har skjult knapping bak på ryggen (to tøyknapper og en perlemorsknapp) Skulderstropper i maskinblonde.

1103sm1101

Underskjørt fra ca. 1900-1925. De hadde stor vidde for å gi vidde til kjoleskjørtene. De var utstyrt med legg og blonder og såkalt mellomverk. (blonder som er innfelt i stoffet).

1095sm1096sm Model fra ca.1925. Den har lukning i siden og er sydd slik at den gir en mer ettersittende linje over hoftene. Legg merke til det fine og forseggjorte arbeidet. Buksen har innfelte nuppereller både på selve buksen og rundt kanten nede. Midt foran på linningen er det et monogram,- noe som ble brukt mye på håndsydd undertøy.

1094sm

Dette er en fransk nikkers som var på moten rundt 1925. Den er sydd i musselin som er et fint, tynt bomullsstoff. Det er perlemorsknapper i sidene. Buksebena er pyntet med kniplinger.

1106sm

Før BH`ns tid brukte kvinnene slike liv. I likhet med annet undertøy var det nydelig utført med blonder og broderier. Dette livet har knapping foran og rynkebånd under bysten.

1097sm

Hjemmesydd bluse med innfelte blonder og biser. Blusen er sydd av Tina Takle, Brekke i Sogn og er fra ca.1900.

1089sm

Håndsydd nattkjole fra ca. 1920. Det ble lagt ned mye arbeid i nattkjolene. Særlig mange brudenattkjoler framstår som små kunstverk. Mange steder var det tradisjon at brudenattkjolen kun skulle brukes bryllupsnatten. Deretter ble den oppbevart i kista eller lintøyskapet. Med jevne mellomrom ble den tatt fram og vasket og bleket. Så hendte det også at eierkvinnen ble svøpt i den når hun døde.

1105sm