juletr

Anna, Hanna og Sissel

(Sakset fra Fyllingsdølen nr 2 2005)

 

I 1998 hadde Sydvesten et intervju med den da 88 år gamle Anna Sælen Larsen (95) om gårdsjul i gamle dager. Hun bodde på Sælen-gården og forteller derfra. ”Fyllingsdølen” har fått Sissel Wergeland  til å fortelle om julefeiringen i hennes barndom på 50-tallet da hun feiret jul på Wergelandsgården og i tillegg har vi snakket med  Hanna  som forteller om sin julefeiring i Fyllingsdalen i våre dager. Har feiringen av julen egentlig endret seg særlig mye i denne hundreårsperioden?

Vasking og baking

Anna husker med gru hvordan huset ble satt på ende i forbindelse med den store julerengjøringen. Hele huset ble vasket, alt ble fl yttet på, på golvet var det store dammer og det var kaos. Slik skulle det ikke bli i hennes hus når hun ble stor, da skulle hun reise til byen og kjøpe julegaver på vaskedagen og ikke komme hjem før det var på tide å henge opp de nyvaskede gardinene, det var nemlig en spennende jobb…. Bakingen derimot var mye hyggeligere, kvinnene på gården laget hvert år de obligatoriske 7 sortene og ungene fi kk av og til smake på disse under bakeprosessen. I tillegg laget Annas mor nydelige Hardangerlefser, og på selveste juleaften bakte hun julebrød.

Også Sissel husker bakingen til jul og også der var det minst 7 sorter, pluss havrekjeks, julebrød og vørterbrød. Men Sissel husker også at det ble laget marsipan som ble dyppet i sjokolade, pyntet med nøtter og pakket sirlig inn i rødt cellofanpapir.

Hanna pleier å bake pepperkaker og kakemenn før jul, og synes det er hyggelig å smake litt på deigen når en holder på. Hun får også være med og bake pepperkaker sammen med farmor, hun lager spesielt tynne og lekre pepperkaker som Hanna alltid får med hjem i et norgesglass.

 

images images9S20880B

Slakting, sylting og brygging

Anna forteller om slakting i stor stil, dette ble gjort så sent som mulig for at maten skulle være fersk til julehøytiden. Hun husker at de voksne laget både blodkaker, syltefl esk og hodesylte. Sissel forteller ikke om selve slaktingen, men hun husker godt at pinnekjøttet og fårerullene ble tatt opp av saltbaljene og hengt til tørk fremfor etasjeovnen i dagligstuen på gården, på et kosteskaft mellom to stoler. Sissel husker også hvordan gårdens øvrige produkter ble tatt vare på ikke bare til bruk i julen, men hele vinterhalvåret. Hun husker hvordan grønnsakene ble rensket og lagret i kjelleren.

Om saft, syltetøy og hermetikk på norgesglass og i krukker, som ble lagret i kjellerbodene og om veden i vedskjulet. Et sikkert juletegn var eplekassene som sto lagret i den kalde bestestuen, eplelukt var identisk med julelukt.

Anna husker godt julebryggingen. Det var en mannfolkjobb, kvinnene fi kk ikke vise seg i kjelleren den dagen. Ord som humle, malt, brake og korn svirret i luften og dampen sto opp fra kjelleren. Både store og små skulle smake. Anna syntes det smakte fælt. Hanna kan ikke fortelle om verken slakting eller brygging. ”Vi kjøper det vi trenger i butikken”, sier hun, men også hun forteller at for eksempel lukten av mandariner forbindes med jul og julestemning.

nisse

Andre juleforberedelser

Anna nevner ikke noe om juleverksted, men både Sissel  og Hanna forteller om juleverksted for ungene. Sissel forteller at de klippet og limte julekurver, lenker og lykter i glanspapir, gjerne mens mor skrev alle julebrevene. Det var brev den gangen, ikke bare kort med God jul og Godt nyttår!

Hanna er på juleverksted hos farmor og farfar i november/desember. Der lager de både julegaver og julepynt, som for eksempel nisser, snømenn og engler. De lager også julekuler til pynt på juletreet, og dekorasjoner og smykker som blir gaver til familie og venner. De har også juleverksted på skolen, der lager vi også mye fi nt, forteller hun.

Sissel husker julekalenderen som var et helt adventshus med 24 luker som alle inneholdt fi ne bilder. Også Hanna er vant med julekalender, noen ganger med godter, noen ganger med små pynteting, og andre ganger med lapper som forteller om noe hyggelig en skal gjøre sammen. Det er mamma og pappa som lager kalenderen.

Sissel poengterer også at de gamle i slekten ble husket før jul, det var fast at disse skulle få pakke med noen ekstra godbiter i førjulstiden. Denne tradisjonen kjenner også Hanna. Også hun har gått på besøk til oldemor og oldefar og andre eldre slektninger med en liten gave til jul.

Byturen før jul var stor stas, forteller Sissel. Julegaten og alle juleutstillingene i butikkvinduene, de store nissene hos Sundt og ikke å forglemme Kløvernissen som hadde ”fi skekum” med mange overraskelser. Den gang ble det også vist tegnefi lm på veggen ned mot blomstertorget, og etterpå fi kk de gjerne lov til å gå på kafé. Dette husker Hanna også, innkjøp av julegaver, kikking på juleutstillingene, og også hun nevner kafebesøk sammen med mamma og mormor. Hanna husker nissene hos Sundt, men Kløvernissen husker hun ikke. Hanna er også opptatt av at hun skal være med å hugge juletreet, dette blir hugget sammen med mormor og morfar og resten av familien.

Julemat

I Annas barndomshjem på Sælen var det tradisjon å ha fersk torsk til julemiddagen, så sant det var råd å komme til byen å få kjøpt fi sken. Denne ble servert med poteter, smør, lever og gulrøtter. Til dessert var det sviskegrøt. Sissel sin tradisjon var pinnekjøtt med poteter og kålrabistapp og med multekrem til dessert. Midt på dagen ble det servert julegrøt med mandel. Dette er også Hannas mattradisjoner.

Julaften var en laaaaang dag…

Anna forteller at julaften var en travel dag. Alle gulv ble vasket, og julebrødene ble bakt denne dagen. Om formiddagen ble stampen tatt frem og alle ungene måtte oppi etter tur. Deretter ble ungene sendt til sengs for å hvile middag, men dette ble også gjort fordi de voksne skulle ha fred til de siste forberedelsene, for eksempel det å pynte juletreet. Men det var ikke lett for forventningsfulle barn å få sove på slik en dag. Også Sissel forteller om sinkbaljen og julebadet. Begge forteller om opplevelsen når de endelig fi kk se inn i bestestuen som var ferdigpyntet med juletre og levende lys, de minnene sitter spikret fast.

Hanna sier at hele familien er med og pynter juletreet samtidig som en pynter ellers i huset. Hanna er også med og pynter hos farmor, hun har mange nisser og andre pynteting som skal frem til jul, også her får hun være med og pynte juletreet. 

Både Anna og Sissel husker julemiddagen, det var selvsagt god mat, men selve måltidet tok så alt for lang tid, de voksne spiste og spiste og når de endelig var ferdige, ja så skulle de selvsagt vaske opp etter måltidet. Det tok også lang tid, og begge steder måtte en også gå rundt juletreet før en fi kk pakkene. De voksne forsto visst ikke at ungene var mest spent på hva som var i pakkene som lå under treet eller var gjemt andre steder i huset.

images9S20880B